Hemşireler Neden Mutsuz
Hemşireler neden mutsuz sorusuna nereden vardım diye merak edebilirsiniz. İçeriklerimi genellikle Google arama motorunda çok aratılan ve tavsiye edilen kelimeler üzerine hazırlıyorum. Örnek vermek gerekirse arama motorunu açıyorum ve peşinden hemşire, hemşirelik veya hemşireler gibi sektörümle alakalı kelimeler yazdıktan sonra Google’ın tavsiye ettiği sorular üzerine içerikler oluşturuyorum.
Aslına bakarsanız bu içerik için böyle bir araştırma yapmaya çokta gerek olmadığı kanısındayım. Meslekten biri olarak mutsuz olmamıza sebebiyet veren etkenleri hepimiz çok iyi biliyoruz. Halkımız ve diğer meslekten insanlar ise aldıkları hizmet neticesinde bu kanıya rahatça varabiliyorlar. (Örn: Hasta başına düşen hemşire sayısının azlığı ve dolayısıyla bakımların aksaması.)
Gelin hadi konuyu daha da derinleştirelim ve hemşireler neden mutsuz sorusuna detay cevaplar verelim…
Giriş yapmadan önce uyarı mahiyetinde şunları belirtmek istiyorum ; bu mesleği tercih edecek kardeşler ve arkadaşlar bu satırlar sizi tercihler konusunda yanıltmasın! Unutmayın her meslekte mutlu olan ve mutlu olamayan bireyler bulunmaktadır. Bu noktada sizlere büyük görevler düşüyor.
Burdan da bir çıkarım yapmak gerekirse mutsuzluğa sebebiyet veren bir nebzede bizleriz ! Diğer etkenlerin sadece süreci iyi yönetemediğimiz için karşımıza çıktığını düşünüyorum.
Şimdi bana bir ton diğer etken sayacaksınız .. Durun durun ben sizin yerinize onları da ele alayım ..
Yetersiz maaş, düzensiz çalışma saatleri, vardiyalı çalışma, hemşire başına düşen hasta sayısı, mobbing, hasta memnuniyetsizliği, gereken saygıyı ya da saygınlığı görememek, ast-üst ilişkileri, yönetim baskısı, tıbbi tehlikeler vs.
Tüm bu saydıklarımın mutsuz olmamıza katkısı nedir? Yüzdelik dilim içerisinde ki yeri nedir? Kabul ediyorum.. %50’in altında değil fakat %50’in üstünde de değil. 😉 Yine kabul ediyorum tüm bunlar azımsanacak ya da küçümsenecek sorunlar kesinlikle değiller lakin hep iyimser olma ve mutlu kalma çabası içerisinde olmak dahi mutluluğa dem vuruyor.
Birde bardağın dolu tarafına bakalım.. Hep memnun olmayan hastadan veya yakınından bahsediyoruz, peki ya memnun olduğunu dile getiren hasta sizi hiç mi mutlu etmiyor ?
Tıbbi tehlikeler önlem alındığı ve koruyucu ekipmanı uygun bir biçimde kullandığımız taktirde bir nebze tehlikeli olmaktan ve bizi korkutmaktan uzaklaşmıyor mu ?
Mesleğinizin yetersiz gelmeye sizi mutsuz etmeye başladığını fark ettiğiniz anda üzerine gitmenizi tavsiye ederim, mesleğinize bir şeyler katmak gibi olabilir. Sertifika programları, yüksek lisans vb. eğitimler neticesinde mutlu olabilir ve kendinizi daha değerli hissedebilirsiniz. Bu gibi artıların size maaş ve saygınlık gibi pozitif etkilerle geri döneceğini bilmenizi isterim.
Çalıştığınız kurumda ve birimde mutsuzluğunuz çözülemez bir hal almış ise bir an önce iş değişikliği ya da mesleğinizle ilgili farklı bir sektöre yönelmenizi tavsiye ederim.