İşyeri Hemşiresi Olmak İsteyenlere Rehber

435
İşyeri Hemşiresi
İşyeri Hemşiresi Rehberi

İşyeri hemşiresi olmak isteyenler için rehber niteliğinde bir kılavuz hazırlamak istedim. Çalışma şartları, alanları, imkanları ve gerekli eğitim süreci hakkında sizleri aydınlatıyor olacağım. Henüz yeni yeni yaygınlaşan ve detayları hakkında pek fazla bilgi bulunmayan işyeri hemşireliği için nasıl bir süreç izlemeniz gerektiğine değinelim.

Öncelikle işyeri hemşiresi olabilmeniz için yasal boyutta kesinlikle Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanlığı’nın vermiş olduğu Diğer Sağlık Personeli (DSP) sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir.

DSP sertifikasına sahip olabilmeniz için bakanlığın yetki vermiş olduğu kurslara belirli bir ücret karşılığında kayıt olarak 90 saatlik eğitim sürecini tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitimin 40 saati teorik (yüz yüze) şekilde, kalan 50 saati ise online olarak gerçekleştiriliyor. Bu kurumlarda eğitim sürecine belirlenen dönemlerde katılabilirsiniz. İstediğiniz her tarihte bu eğitimlere katılmanız mümkün değil.

Kursiyer olarak bu eğitimi başarılı bir şekilde bitiren adayların bilgileri kurs yeri tarafından Ösym sistemine bildiriliyor ve sınava başvuru hakkı kazanıyorsunuz. Yılda 2 dönem gerçekleştirilen Diğer Sağlık Personeli yani İşyeri Hemşireliği sınavından 50 soru üzerinden 30 soruyu doğru yanıtlayan adaylar sertifikasını almaya hak kazanıyor. Sınavda yanlışlarınız doğrularınızı götürmüyor. 30 doğru cevap vermeniz yeterlidir.

5 yıl geçerli olan bu sertifayı 5 yılın sonunda yenilemek isteyen kişiler isg katip sistemi üzerinden belirlenen vize ücretini yatırarak yeniletme şansını elde ediyor.

Sertifikanızı almaya hak kazandıktan sonra farklı sektörlerde işyeri hemşiresi olarak çalışmanız mümkündür. İnşaat şantiyeleri, avm revirleri, okul revirleri, özel hastaneler, fabrikalar vb. birçok sahada iş bulmanız mümkündür.

Çalışma sistemi genellikle gündüz 08:00-17:00 – 08:30-17:30 periyotlarında olabildiği gibi bazı alanlarda ise vardiyalı sistemlede çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir.

İşyeri hemşiresi olarak çalıştığınız kurumda işe alımlarda, periyodik muayenelerin takibinde ve iş kazalarında müdahaleden sorumlusunuz. Ağırlıklı olarak masa başı ve organizasyon sorumlu kişi olarak işlerinizi yürütüyorsunuz. İşe alımlarda tehlike sınıfına göre istenen sağlık evraklarını işçiden isteme, sonrasında kontrol etme ve EK-2 evrağı ile birlikte işyeri hekimine onaylatma gibi süreçlerde rol alıyorsunuz. Doktorla işbirliği içerisinde çalışmanız ve bu süreçleri eksiksiz yönetmeniz gerekmektedir.

Olası bir iş kazası durumunda temel ilkyardımınızı gerçekleştirip gerekiyorsa hastanın veya yaralanan kişinin hastaneye sevkini gerçekleştirmeniz görev ve sorumluluklarınızdan bir diğeridir. Bunun dışında işyerinin tehlike sınıfına göre belirlenmiş olarak periyodik muayene zamanlarına göre işçilerle iletişim kurarak ilgili tetkikleri yenilemeleri süreçlerinde işbirliği yapıyorsunuz. Özellikle şantiye ve fabrika gibi alanlarda şantiye, ofis ve koğuş gibi alanların temizliği, ergonomisi üzerine ilgili formları doldurarak gerekli bildirimlerde bulunuyorusunuz.

İşyeri hemşirelerinin kanun çerçevesinde görev ve sorumluluklarını iyi bilmesi önem arz etmektedir. Bazı sektörlerde görevlerinin dışında işler yükleme ve alanda poliklinik hizmeti vermeye zorlanmaktadırlar. Mutlaka ilgili işveren ve OSGB ile işe başlamadan önce detayları görüşün ve hataya düşmeyin.

Farklı ve spesifik bir alan deneyimlemek ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için oldukça eğlenceli ve keyifli bir iş sahası olduğunu düşünüyorum. Daha fazla bilgi ve detay için yorum yapabilirsiniz.

Günümüzde işyeri hemşiresi maaş skalası özel hastanelerden bir tık yukarıda gibi gözüküyor. Maaş konusunda farklı platformlarda çok düşük ücretler görmekteyiz, çokta gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. Sınava sürecine hazırlanan arkadaşlar için şunu söylebilirim çok basit ve çalışmadan geçebileceğiniz derecede bir sınav değil. Mutlaka sınav öncesi 1 ay boyunca kitabınızı açıp her gün okuyup, test çözün.

CEVAP VER

Lütfen yorum ekleyiniz!
Lütfen bu alana isminizi giriniz.