Ana Sayfa Etiketler Işyeri hemşiresi

Etiket: işyeri hemşiresi

İş Yeri Hemşiresi Şantiyede Ne Yapar

iş yeri hemşiresi
iş yeri hemşiresi

İş Yeri Hemşiresi yani Diğer Sağlık Personeli (DSP) olarak çalışan hemşire şantiye şartlarında ne yapar? Görev ve sorumlulukları nelerdir?

Sertifikasını alıp iş yeri hemşiresi pozisyonunda çalışacak olan hemşire, att, sağlık memuru, ve paramedikler için şantiye şartları ve çalışma koşulları hakkında bilgilendirici bir yazı oluşturmak istedim.

Diğer Sağlık Personeli-İş Yeri Hemşireliği sınavında başarılı olup, sertifika işlemlerini halleden ve isg katip sisteminde onaylanan kişiler iş yeri hemşiresi olarak çalışmaya başlayabilirler.

Öncelikle şantiye ve inşaat projeleri %99 hatta nerdeyse tamamı diyebilirim bu hizmetleri OSGB(Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) tarafından almaktadır. Yani İSG hizmetleri taşeron tarafından dışarıdan verilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ayrıca Diğer Sağlık Personeli çalıştırmak zorunda olan projelerde işveren ÇSGB tarafından yetkilendirilmiş bir OSGB ile anlaşma yapıp bu hizmetleri alabilmek için atama yaptırıyor.

Yani özetle siz X inşaat veya XYZ GYO bünyesinde değilde XYZ OSGB elemanı olarak çalışıyorsunuz.

Anlaşıp işe girdiğiniz taktirde İSG Katip sistemi üzerinden bir sözleşme hazırlayıp size atama yapıyorlar ve siz bunu sisteme girip onaylıyorsunuz. İş sözleşmesi gibi düşünebilirsiniz. Bunun dışında İSG Katip ile bir işiniz kalmıyor.

Bu arada İSG Katip sisteminde sizin çalışma sürenizin pek bir önemi şu an için yok. İş güvenliği uzmanlarında belirli sürelerle çalışmalar neticesinde sınıf yükselme muhabbetleri gibi. DSP olarak yükselebileceğiniz bir pozisyon veya sınıf bulunmuyor.

Gelelim konumuza.. İş Yeri Hemşiresi şantiye ortamında neler yapar revirde ne gibi hizmetler verir sizleri aydınlatmak isterim. Ben ilk işe başladığımda bununla alakalı bir içerik bulamamıştım.

İşe giriş, periyodik muayeneler, ilk yardım, pansuman, hastaneye yönlendirme ve sevk gibi görevlerimiz bulunmaktadır.

İş yeri hekimi şantiyelerde kısmı zamanlı çalıştığı ve belirli günlerde bulunduğu için bizler tam zamanlı olarak iş yeri hemşiresi olarak hizmet veriyoruz. 

Şantiyede İş Yeri Hemşireliği
Şantiyede İş Yeri Hemşireliği

İşe giriş kısmında başlangıç yapacak olan işçilerden sağlık tetkikleri talep ediyoruz. Benim çalıştığım iş yeri çok yüksek riskli olduğu için odyometri(işitme), görme testi, elektro kardiyo grafi, hemogram(tam kan sayımı), kan grubu kartı, tetanoz aşı kartı, akciğer grafisi raporu gibi tetkikler istiyorum.

Bu tetkikleri yaptırıp getiren ve bir sorun görmediğim adayların EK-2 formunu dolduruyorum. EK-2 formunu tıbbi anamnez gibi düşünebilirsiniz. Ön sayfasında çalışanın kişisel bilgilerini yazıyoruz. İsim, doğum yeri, doğum tarihi, telefon numarası, kan grubu, tetanoz aşısı, soy geçmiş, çalıştığı birim gibi..

Form üzerinde geriye kalan tıbbi anamnez, fizik muayene sonuçları ve laboratuvar sonuçları kısmını işyeri hekimi getirilen tetkikleri inceledikten sonra çalışan ile beraber dolduruyor ve form sonunda uygunsa ….. bu pozisyonda çalışmaya elverişlidir yazarak onayını veriyor ve kaşesini basıyor.

İş yeri hemşiresi olarak sizin bu evrakları dosyalayıp arşivlemeniz ve muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Çok tehlikeli sınıfta çalışan alanlarda bu doldurulan işe giriş formları ve sağlık tetkikleri yılda 1 kez yenilenmek zorundadır. Çoğu firma bunun için personeli dışarıya göndermek yerine sağlık tetkik aracı getirerek bu işlemleri sahadan ayrılmadan iş gücü kaybı olmadan şantiye içerisinde gerçekleştirebiliyor. Siz bu süreçleri takip ederek periyodik muayenesi yaklaşan işçileri yönlendirmeniz gerekiyor.

Bunun dışında farklı olarak Koğuş Hijyen Denetimi, Tuvalet Banyo Hijyen Denetimi gibi formlarınız bulunmaktadır. Aylık periyotlarla bu formları doldurmanız hatta öncesinde ilgili kişilerle beraber kamp sorumlusu, idari amir, şantiye şefi gibi organize olarak bu alanlarda denetimlerde bulunmanız gerekiyor.

Şantiyede işçiler yatılı kaldıkları için onlara ait koğuşlar bulunmaktadır. Bu koğuşlar temizlik, düzen, sigara kullanımı, elektrikli ısıtıcı, su sızıntısı vb. maddeler yönünden değerlendirilmeli ve formlarınıza işlenmelidir. Uygunsuz bir durum görüldüğünde tutanak tutulmalıdır. Aynı şekilde banyo ve tuvaletleri de kontrol edilmeli ve uygunsuzluklar kayıt altına alınmalıdır.

İş Yeri Hemşiresi Denetim
İş Yeri Hemşiresi Denetim

Tüm bu formlara ek olarak iş yeri sağlık birimi aylık raporumuz bulunmaktadır. Aylık olarak doldurulan bu forma o ay içerisinde yapılan periyodik muayene sayısı, iş kazası sayısı, rapor durumları, sevk durumları ve sistemlere göre hastalık sayısı verilerini girmemiz gerekiyor.

Yukarıda yazmış olduğum tüm prosedür ve formlar iş yeri hemşireliğine özgü girişimlerdir. Bunun dışında kalan kısım zaten tamamıyla mesleğimizle alakalıdır.

Revire gelen işçilerin %30’luk kısmı gözüne toz veya çapak gibi yabancı cisim kaçma şikayeti ile başvurmaktadır. Göz kapaklarına ve göz içerisine ışık kaynağı yardımı ile bakılır gözle görülemeyen bir cisim yoksa eğer toz varlığı düşünülür ve göz yıkama gerçekleştirilir. Bunun için göz yıkama solüsyonları veya 5cl enjektör içerisine çekeceğiniz izotonik sıvıyı göze tazyikli şekilde sıkarak gözün yıkamasını sağlayabilirsiniz.

%10’luk bir kısım ise düzenli kullandığı raporlu olan ilaçlarını reçete ettirmek için geliyor. Genellikle tansiyon ilaçları veya ritim düzenleyici ilaçlar olabiliyor. Hekim ile iletişime geçerek bu ilaçları reçete ettiriyoruz.

%30’luk bir kesim soğuk algınlığı, üşütme, baş ağırısı ve kas ağrısı gibi şikayetler ile başvuruyor ve bu kişilerin alerji durumları sorgulanarak uygun ilaç reçete edilebiliyor.

%10’luk bir kesim ise ayağına çivi batması veya yabancı bir cisim yaralanması şikayeti ile geliyor. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak tetanoz aşısı sorgulanıyor tekrar teyit ediliyor. Aşısı mevcut olan işçinin yaralı bölgesi antiseptik solüsyonlar ile temizleniyor ve povidon iyot sürülüyor. Enfeksiyon bulgusu yönünden ilk 3 gün gözlemleniyor. Derin batmalarda dr. istemine göre antibiyotik tedavisi istenebiliyor.

Kalan %20’lik dilim ise bilgi almak, tansiyon ölçtürmek için revire başvuruyor.

İşyeri Hemşiresi Görevleri
İşyeri Hemşiresi Görevleri

Tüm bunların dışında yüksekten düşme, kanamalı yaralanmalar veya kırık durumlarında temel ilk yardım, çevre güvenliğinin alması ve sağlık ekiplerine bilgi verilmesi gibi aşamalarda sorumlu kişi iş yeri hemşiresidir.

İşyeri Hemşiresi Olmak İsteyenlere Rehber

İşyeri Hemşiresi
İşyeri Hemşiresi Rehberi

İşyeri hemşiresi olmak isteyenler için rehber niteliğinde bir kılavuz hazırlamak istedim. Çalışma şartları, alanları, imkanları ve gerekli eğitim süreci hakkında sizleri aydınlatıyor olacağım. Henüz yeni yeni yaygınlaşan ve detayları hakkında pek fazla bilgi bulunmayan işyeri hemşireliği için nasıl bir süreç izlemeniz gerektiğine değinelim.

Öncelikle işyeri hemşiresi olabilmeniz için yasal boyutta kesinlikle Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanlığı’nın vermiş olduğu Diğer Sağlık Personeli (DSP) sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir.

DSP sertifikasına sahip olabilmeniz için bakanlığın yetki vermiş olduğu kurslara belirli bir ücret karşılığında kayıt olarak 90 saatlik eğitim sürecini tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitimin 40 saati teorik (yüz yüze) şekilde, kalan 50 saati ise online olarak gerçekleştiriliyor. Bu kurumlarda eğitim sürecine belirlenen dönemlerde katılabilirsiniz. İstediğiniz her tarihte bu eğitimlere katılmanız mümkün değil.

Kursiyer olarak bu eğitimi başarılı bir şekilde bitiren adayların bilgileri kurs yeri tarafından Ösym sistemine bildiriliyor ve sınava başvuru hakkı kazanıyorsunuz. Yılda 2 dönem gerçekleştirilen Diğer Sağlık Personeli yani İşyeri Hemşireliği sınavından 50 soru üzerinden 30 soruyu doğru yanıtlayan adaylar sertifikasını almaya hak kazanıyor. Sınavda yanlışlarınız doğrularınızı götürmüyor. 30 doğru cevap vermeniz yeterlidir.

5 yıl geçerli olan bu sertifayı 5 yılın sonunda yenilemek isteyen kişiler isg katip sistemi üzerinden belirlenen vize ücretini yatırarak yeniletme şansını elde ediyor.

Sertifikanızı almaya hak kazandıktan sonra farklı sektörlerde işyeri hemşiresi olarak çalışmanız mümkündür. İnşaat şantiyeleri, avm revirleri, okul revirleri, özel hastaneler, fabrikalar vb. birçok sahada iş bulmanız mümkündür.

Çalışma sistemi genellikle gündüz 08:00-17:00 – 08:30-17:30 periyotlarında olabildiği gibi bazı alanlarda ise vardiyalı sistemlede çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir.

İşyeri hemşiresi olarak çalıştığınız kurumda işe alımlarda, periyodik muayenelerin takibinde ve iş kazalarında müdahaleden sorumlusunuz. Ağırlıklı olarak masa başı ve organizasyon sorumlu kişi olarak işlerinizi yürütüyorsunuz. İşe alımlarda tehlike sınıfına göre istenen sağlık evraklarını işçiden isteme, sonrasında kontrol etme ve EK-2 evrağı ile birlikte işyeri hekimine onaylatma gibi süreçlerde rol alıyorsunuz. Doktorla işbirliği içerisinde çalışmanız ve bu süreçleri eksiksiz yönetmeniz gerekmektedir.

Olası bir iş kazası durumunda temel ilkyardımınızı gerçekleştirip gerekiyorsa hastanın veya yaralanan kişinin hastaneye sevkini gerçekleştirmeniz görev ve sorumluluklarınızdan bir diğeridir. Bunun dışında işyerinin tehlike sınıfına göre belirlenmiş olarak periyodik muayene zamanlarına göre işçilerle iletişim kurarak ilgili tetkikleri yenilemeleri süreçlerinde işbirliği yapıyorsunuz. Özellikle şantiye ve fabrika gibi alanlarda şantiye, ofis ve koğuş gibi alanların temizliği, ergonomisi üzerine ilgili formları doldurarak gerekli bildirimlerde bulunuyorusunuz.

İşyeri hemşirelerinin kanun çerçevesinde görev ve sorumluluklarını iyi bilmesi önem arz etmektedir. Bazı sektörlerde görevlerinin dışında işler yükleme ve alanda poliklinik hizmeti vermeye zorlanmaktadırlar. Mutlaka ilgili işveren ve OSGB ile işe başlamadan önce detayları görüşün ve hataya düşmeyin.

Farklı ve spesifik bir alan deneyimlemek ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için oldukça eğlenceli ve keyifli bir iş sahası olduğunu düşünüyorum. Daha fazla bilgi ve detay için yorum yapabilirsiniz.

Günümüzde işyeri hemşiresi maaş skalası özel hastanelerden bir tık yukarıda gibi gözüküyor. Maaş konusunda farklı platformlarda çok düşük ücretler görmekteyiz, çokta gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. Sınava sürecine hazırlanan arkadaşlar için şunu söylebilirim çok basit ve çalışmadan geçebileceğiniz derecede bir sınav değil. Mutlaka sınav öncesi 1 ay boyunca kitabınızı açıp her gün okuyup, test çözün.